29 februarie 2012

Şerban Ionescu este ţintuit la pat din cauza unei căpuşe - Vedete > EVZ.ro

Şerban Ionescu este ţintuit la pat din cauza unei căpuşe - Vedete > EVZ.ro
Acesta spune:
Actorul are mâinile paralizate şi nu mai poate merge, după ce a fost muşcat de o căpuşă şi a căpătat "boala cu o mie de feţe", a povestit el în emisiunea "Acces Direct".
"Am borellia. Atacă sistemul nervos, deci măduva spinării sau trunchiul cerebral, îţi paralizează creierul", şi-a început povestea actorul, care are în prezent ambele mâini paralizate.
Totul a început anul trecut cu un blocaj la umărul stâng. Au urmat analize, vizite la doctori, până când neurochirurgii şi-au dat seama de unde provenea starea lui. "Mi-a arătat această dihanie care este cât vârful de ac. Mi-a pus-o la microscop. M-am şi speriat, am crezut că e un «allien», ceva", a povestit Şerban Ionescu.
Fără să îşi fi pierdut simţul umorului, actorul descrie prin ce trece. "Mi-am pierdut şi capacitatea de a merge, sunt ca un cal împiedicat, aşa. Mi s-au atrofiat nervii şi muşchii şi acum şi mâna dreaptă e la fel ca mâna stângă, adică sunt un fost copac, un stâlp, deci un fost copac, nu mai am rămurele să mă sprijin"¸ a declarat el.
Tratamentul pe care îl urmează Şerban Ionescu constă în antibiotice puternice, durează între şase şi opt luni şi îl costă pe actorul de teatru circa nouă mii de lei lunar.

Postez acest articol deoarece in curand va sosi vremea calda si capusele vor aparea din nou. Trebuie sa fim foarte atenti la acesti paraziti. In ultimii doi ani in familia noastra au fost 3 incidente care s-au finalizat cu vizita la serviciul de urgenta pentru a ne extrage insectele din piele. Bineinteles, am facut si tratamentul preventiv pentru a nu contacta eventualele boli ce sunt transmise de capuse.

In continuare cateva informatii despre capuse ( http://www.sfatulmedicului.ro/ ):
Capusele sunt insecte parazite ce populeaza suprafata corpului (sunt ectoparaziti). Majoritatea se gasesc pe tegumentele mamiferelor (sau in blana lor), pe pielea pasarilor sau, mai rar, a reptilelor. Capusele fac parte din aceeasi clasa de insecte cu scorpionii si paienjenii - arahnide, din subclasa acarieni. Sunt paraziti hematofagi (se hranesc cu sangele gazdelor) si populeaza o singura gazda timp de cateva cateva zile, daca nu sunt indepartate. Cele mai multe cazuri apar primavara si vara (pana tarziu, spre toamna). Muscaturile lor sunt indolore (de aceea prezenta lor nu este simtita de catre gazda).
O parte din capuse nu transmit boli si nici nu determina aparitia unor probleme grave de sanatate gazdei. Altele insa, reprezinta principalul vector al bolii Lyme sau al unui tip particular de menigoencefalita.

In general, capusele tinere au 6 picioare (3 perechi), cele mature au 4 perechi. Sunt de dimensiuni foarte mici, insa pot fi vizibile cu ochiul liber. Masculii sunt negri, femelele sunt negre cu abdomenul rosu. Singura cale de a infecta o noua gazda este contactul fizic (ele nu sar, nu zboara, dar se ataseaza de corpul victimei). Se gasesc de obicei in iarba inalta si de acolo trec direct pe tegumente.

Capusele trebuie indepartate imediat ce sunt descoperite, iar pacientul trebuie sa fie atent sa le indeparteze in intregime, deoarece doar astfel se poate preveni transmiterea unor boli: prin indepartarea corpului se elimina riscul de transmitere a bolilor in timpul pranzului parazitului, prin indepartarea capului se elimina posibilitatea de aparitie la nivel local a unei inflamatii. De obicei pacientul nu trebuie sa ia masuri suplimentare: este suficient sa indeparteze atent capusa (sa se asigure ca este completa), sa dezinfecteze zona si sa se asigure ca nu apare o reactie in zona respectiva (o infectie sau inflamatie). Doar in anumite cazuri este necesar si un vaccin antitetanic.
Exista persoane care dezvolta reactii alergice la capuse. Intensitatea lor variaza: poate fi moderata, cu doar cateva semne si simptome prezente, sau poate fi grava (in cazuri rare, insa) evoluand chiar si cu soc anafilactic. Majoritatea afectiunilor pe care Capusele le pot determina in organismul uman au ca principale semne si simptome manifestari asemanatoare gripei: febra, cefalee, greata, voma, mialgii. Simptomele pot debuta inca din prima zi de la muscatura pana la 3 saptamani. Uneori, simptomele sunt insotite de aparitia unor pete rosiatice (rash-uri cutanate) la locul leziunii.
MAI MULTE INFORMATII AICI: "Muscaturile de capuse"


 

17 februarie 2012

SFATURI PENTRU PARINTI

Am gasit pe site-ul http://www.suntparinte.ro/ un articol interesant despre educatia copiiilor, care contine cateva sfaturi uitle in acest sens.

"Iata cateva sfaturi pentru parinti, vizand o serie de principii morale de ordin practic, privind educatia copiilor in mediul familial.

Recomandam acest minighid in special parintilor cu copii de varsta scolara mica:
1. Obisnuieste-l pe copil sa respecte regulile, insa nu-l obliga, nu impune si evita cuvantul “trebuie”! Cuvintele cel mai des intalnite in educatia copiilor, inca de cand trec pragul varstei de 1 an par sa fie: “Nu pune mana acolo, nu ai voie, nu te duce acolo etc.”. Le interzicem de mici sa invete ce este lumea... in loc sa le-o aratam si sa intelegem alaturi de ei ca toate actiunile noastre au o explicatie si ca suntem rezultatul a ceea ce facem. Prin povesti de exemplu, ii poti insufla valorile pe care doresti sa le transmiti copilului tau. Educa-i gustul pentru libertate si invata-l sa indrazneasca. Invata-l ca are voie orice atata timp cat respecta legea, morala si normele bunului simt.
2. Organizeaza timpul. Invata copilul sa fie punctual, sa pretuiasca timpul propriu si pe al altora, sa fie serios, riguros si disciplinat. Poti lipi pe perete sau pe frigider un calendar lunar sau anual pentru a pune in evidenta evenimentele ce urmeaza si termenele limita. Stabiliti impreuna programul de dimineata: ora de trezire, regulile si programul de la baie, imbracatul, luarea unui mic dejun sanatos etc. Fii un exemplu in respectarea regulilor casei.
3. Fara violenta. Copiii preiau prin comportament ceea ce vad in casa. Ca parinti, este de preferat sa evitam vocile ridicate, tensiunea, nemultumirile exprimate in mod violent, reprosurile sau cuvintele urate. Chiar daca a doua zi acestea nu se vad neaparat in comportamentul copilului, cu timpul isi vor pune amprenta asupra personalitatii lui de mai tarziu. Discutiile aprinse si zgomotoase ii vor crea impresia ca totul se rezolva prin confruntare. A grija sa nu-i lezezi demnitatea in fata colegilor facandu-i observatii negative in public. Nu critica un copil in fata altui copil si nu manifesta mai multa atentie pentru unul dintre ei in cazul in care sunt frati. Asculta-i pe fiecare dintre ei si incearca sa ii inveti comportamentele pozitive prin puterea exemplului. Invata-l sa imprumute lucrurile, sa le ceara folosind “te rog” si sa multumeasca la inapoiere. Arata-i cum sa raspunda colegilor violenti, spune-i sa nu treaca sub tacere ce i se intampla, sa anunte profesorii si parintii imediat, sa plece rapid de la locul conflictelor fizice pentru a nu deveni victima, sa nu raspunda prin violenta la violente.
4. Practica bunele maniere. Invata-l sa se comporte civilizat mai ales in public: sa cedeze locul in autobuz; sa nu vorbeasca zgomotos, ci discret si politicos; sa salute; sa aplaneze conflictele; sa fie atent si grijuliu cu copiii mai mici, cu cei nevoiasi sau cu dizabilitati; sa respecte mediul si sa aiba grija unde arunca resturile alimentare sau deseurile; sa foloseasca expresiile “te rog” si “imi dai voie”, “imi cer scuze”, “imi pare rau” sau “pot sa te ajut?”. Invata copilul sa ii pese de felul in care pastreaza lucrurile si sa deprinda responsabilitatea de a se ingriji de el si de ceilalti. Invata-l, de exemplu, sa puna in frigider o sticla de apa noua, atunci cand a golit-o pe cea precedenta.
5. Carti sau computer? Important este rolul pe care il indeplineste computerul. Propune-i copilului jocuri si programe educative pe calculator, din care sa invete atat noi cunostinte, cat si noi comportamente. Ar fi preferabil ca primele invataminte ale copilului sa fie desprinse din carti si lecturi, gustand savoarea povestilor, spiritul lecturii, vocabularul bogat, simtul estetic si latura moral-emotionala. Controleaza-i lecturile, comentati-le impreuna, dezbateti soarta personajelor, principiile lor de viata si desprindeti morala.
6. Negociaza. Ce fel de haine, pantofi, rucsac, tunsori se poarta? Ai grija : statutul social este foarte important pentru noi toti si copiii nu fac exceptie. Asadar, nu ii subestima sentimentele si dorinta de a se integra social, ci incearca sa-l ajuti sa se integreze, in limitele valorilor, gusturilor estetice si ale posibilitatilor financiare din familia ta. Permite-i sa-si aleaga rechizitele si hainele, dar in limitele unui buget stabilit in prealabil. Daca observi ca vrea prea multe, incearca sa temperezi aceasta pornire prin oferirea unor variante de alegere: “Iti iau ghiozdan nou, desi e bun si cel vechi, insa la ce renunti anul acesta? La bicicleta, la role, la o rochita moderna?”. Pana la urma creati o negociere care sa nu-i permita sa i se dea totul de-a gata. Invata-l ca nimic nu i se cuvine pur si simplu.
7. Conversatie, nu televizor. Rolul pasiv de telespectator nu-i potenteaza imaginatia. Deschide un atlas si cere-i sa iti citeasca despre animale. Daca stii sa-i starnesti curiozitatea, iti va pune o multime de intrebari si asa veti incepe o discutie interesanta. Pasiti impreuna pragul teatrelor, muzeelor si dati importanta sportului si plimbarilor in aer liber.
8. Bucura-te de copiii tai! Arata-le dragostea la fiecare pas. Bucura-te impreuna cu ei de aventura scolii! Intr-o buna zi vei realiza ca au crescut si ca ai trait alaturi de el, cei mai frumosi ani, anii copilariei."

(articol preluat partial de pe http://www.suntparinte.ro/)

POVESTE TERAPEUTICA: FRICA DE ESEC

Am gasit acest articol interesant pe http://www.suntparinte.ro/ si m-am gandit ca poate ne va fi de folos.


"Frica de esec este o traire afectiva cu care majoritatea copiilor se confrunta la un moment dat, pe parcursul traseului lor scolar. Frica de esec se refera la o teama accentuata ca nu vor reusi sa faca fata cerintelor scolare, ca nu vor sti sa-si faca temele, ca nu vor lua note bune, ca se vor intimida cand vor fi ascultati etc. Consecintele fricii de esec pot fi urmatoarele:- refuzul de a mai merge la scoala,- o stare de apatie si tristete generala,- lipsa apetitului pentru mancare si lipsa de somn,- oboseala continua si accese de plans,- evitarea celorlalti copii si teama de a fi pus sa raspunda in fata clasei,- eforturi substantiale pentru a invata, acasa, dar care nu se vad in mediul scolar din cauza blocajului ce poate sa apara (chiar daca copilul si-a invatat lectia si l-ai verificat chiar tu acasa, cand e pus la scoala sa raspunda din ce-a invatat, se blocheaza si nu isi mai aduce aminte nimic),- rezultate scolare scazute, in ciuda faptului ca invata.
Iata o modalitate aparte de a-l ajuta pe copil sa depaseasca frica de esec scolar: o poveste terapeutica.“A fost odata un baietel pe nume Radu. Auzise inca de la gradinita ca la scoala va fi mult mai greu decat i-a fost pana atunci. Va invata lucruri mult mai frumoase, dar nu se va mai juca atat de mult si va trebui sa fie mult mai serios. Sa isi faca temele, sa mearga in fiecare zi la scoala, sa fie organizat si mereu atent la ore. A inceput si scoala. Primele zile i s-au parut de-a dreptul frumoase, dar apoi au inceput sa invete tot mai multe lucruri si unele tot mai grele. Nu reusea sa inteleaga totul la scoala, iar cand ajungea acasa avea nevoie ca mama sa stea cu el si sa ii explice totul inca o data. - Nu mai vreau la scoala! E prea greu! Nu stiu nimic. Ceilalti copii stiu mai multe decat mine! se plangea aproape in fiecare zi copilul.De fiecare data cand era ascultat, in picioare, in fata clasei, ii era teama ca nu va sti sa raspunda si din acest motiv raspundea cu greu sau gresea des. Invatatoarea ii spunea intotdeauna:- Radu, trebuie sa fii mai atent. Straduieste-te mai mult. Poti, dar e nevoie sa fii putin mai serios cu invatatul. Nu mai suntem la gradinita. Suntem copii mari deja!Atunci cand se anuntau teste la scoala, Radu devenea din ce in ce mai speriat si nu mai era deloc sigur pe ceea ce a invatat. Petrecea zile intregi inainte de un test cu mama alaturi si facea exercitii, dar spaima ca nu se va descurca cand va fi la scoala era la fel de mare. Desi mama sa incerca sa il incurajeze, dimineata, inainte de lucrarea de control, Radu era palid si speriat. Intr-una din zile, bunica lui Radu a venit in vizita. Copilul inca era la scoala, iar mama si fata s-au pus pe povesti. Mama lui Radu a inceput sa povesteasca despre temerile copilului ca nu va reusi sa se descurce la scoala, ca nu va lua note bune, ca nu va fi la fel de istet ca ceilalti copii si despre frica baiatului de a mai merge la scoala. Ce se gandi bunica? - Pana se intoarce Radu de la scoala, voi merge la cumparaturi.Intors acasa, Radu si-a intalnit bunica. Au povestit de toate: de scoala, despre colegii de clasa si despre bunicul care n-a putut veni in vizita, dar care i-a trimis un cadou. Despre ce sa fie vorba? Un plic frumos pe care scria frumos: “Pentru Raducu, de la bunicul.”Cand a deschis Radu plicul, in interior ce credeti ca a gasit? Un bilet si un stilou nemaipomenit, cu o penita frumos incovoiata. Pentru ca Radu inca nu stia sa citeasca prea bine, i-a cerut bunicii sa-l ajute cu citirea biletului. Iata ce scria:“Dragul meu Raducu,Bunicul n-a putut sa vina la tine sa te vada de data asta, dar stie ca esti in continuare ascultator si ca inveti tare mult la scoala. Ma bucur ca-ti place…si mie mi-a placut, desi cand eram asa mic ca tine mi-a fost tare frica de scoala. Ca nu voi putea sa invat, sa fiu ca ceilalti copii si sa am rezultate bune. Dar tatal meu mi-a daruit un stilou fermecat care mi-a fost aproape in fiecare zi, la scoala si acasa. Mi-a spus ca atunci cand mi-e frica, e suficient sa ma uit la penita stiloului, sa ii spun tot ce simt (ca mi-e teama ca nu voi reusi) si sa-mi pun o dorinta: sa ma ajute sa ma descurc. Trebuie sa recunosc ca de cand am primit stiloul, nu mi-a mai fost frica. Am stiut ca o sa ma ajute mereu. Acum, pentru ca eu nu mai am nevoie de el, asa cum tu ai, ti-l daruiesc. Si aminteste-ti: stiloul fermecat te ajuta sa scrii frumos tot ceea ce tu stii, tot ceea ce ai invatat. Eu zic sa te apuci repede sa scrii cu el si abia astept sa ne vedem ca sa mi povestesti daca te-a ajutat si pe tine, asa cum a facut-o de fiecare data cu mine. Te saruta cu drag,Bunicul”Bucuros peste masura, Raducu a luat stiloul si din acea zi a mers cu capul sus la scoala, mandru si sigur ca se va descurca in orice situatie se va afla. Atunci cand era ascultat in fata clasei, in picioare, isi lua stiloul in mana si-l tinea strans. Raspundea la fiecare intrebare cu siguranta si era din ce in ce mai laudat de catre invatatoare si apreciat de ceilalti copii. Incet, incet, a ajuns unul dintre cei mai buni copii din clasa si nu i-a mai fost frica ca ar putea avea vreun esec in invatare.”Si tu ii poti face cadou copilului un stilou lasandu-l sa creada ca ar putea fi stiloul fermecat. Asigura-te insa ca cel mic nu se va baza numai pe puterea stiloului: nu e suficient sa ai un stilou fermecat, ci trebuie si sa inveti pentru a te putea descurca cu usurinta la scoala. Discuta in acelasi timp cu copilul tau si despre ce anume simte el atunci cand traieste o situatie dificila la scoala si fa o paralela intre el si Radu, personajul povestii."

(articol preluat de pe www.suntparinte.ro)

16 februarie 2012

MULTA SANATATE DOAMNEI!

Dupa cum a aflat toata lumea, Doamna noastra draga este internata in spital, avand probleme de sanatate.
Ii uram insanatosire grabnica si o asteptam, atat noi, dar mai ales copiii nostri, sa revina la scoala cu bine!

Cele mai murdare obiecte din casă - Sănătate > EVZ.ro

Cele mai murdare obiecte din casă - Sănătate > EVZ.ro

Interesant de stiut!

14 februarie 2012

Maine nu se invata!

Va reamintesc ca maine 15.02.2012 nu se invata.
O fi de bine, o fi de rau? Depinde cine primeste vestea!
Toate cele bune!

Florin Glontaru