17 februarie 2012

SFATURI PENTRU PARINTI

Am gasit pe site-ul http://www.suntparinte.ro/ un articol interesant despre educatia copiiilor, care contine cateva sfaturi uitle in acest sens.

"Iata cateva sfaturi pentru parinti, vizand o serie de principii morale de ordin practic, privind educatia copiilor in mediul familial.

Recomandam acest minighid in special parintilor cu copii de varsta scolara mica:
1. Obisnuieste-l pe copil sa respecte regulile, insa nu-l obliga, nu impune si evita cuvantul “trebuie”! Cuvintele cel mai des intalnite in educatia copiilor, inca de cand trec pragul varstei de 1 an par sa fie: “Nu pune mana acolo, nu ai voie, nu te duce acolo etc.”. Le interzicem de mici sa invete ce este lumea... in loc sa le-o aratam si sa intelegem alaturi de ei ca toate actiunile noastre au o explicatie si ca suntem rezultatul a ceea ce facem. Prin povesti de exemplu, ii poti insufla valorile pe care doresti sa le transmiti copilului tau. Educa-i gustul pentru libertate si invata-l sa indrazneasca. Invata-l ca are voie orice atata timp cat respecta legea, morala si normele bunului simt.
2. Organizeaza timpul. Invata copilul sa fie punctual, sa pretuiasca timpul propriu si pe al altora, sa fie serios, riguros si disciplinat. Poti lipi pe perete sau pe frigider un calendar lunar sau anual pentru a pune in evidenta evenimentele ce urmeaza si termenele limita. Stabiliti impreuna programul de dimineata: ora de trezire, regulile si programul de la baie, imbracatul, luarea unui mic dejun sanatos etc. Fii un exemplu in respectarea regulilor casei.
3. Fara violenta. Copiii preiau prin comportament ceea ce vad in casa. Ca parinti, este de preferat sa evitam vocile ridicate, tensiunea, nemultumirile exprimate in mod violent, reprosurile sau cuvintele urate. Chiar daca a doua zi acestea nu se vad neaparat in comportamentul copilului, cu timpul isi vor pune amprenta asupra personalitatii lui de mai tarziu. Discutiile aprinse si zgomotoase ii vor crea impresia ca totul se rezolva prin confruntare. A grija sa nu-i lezezi demnitatea in fata colegilor facandu-i observatii negative in public. Nu critica un copil in fata altui copil si nu manifesta mai multa atentie pentru unul dintre ei in cazul in care sunt frati. Asculta-i pe fiecare dintre ei si incearca sa ii inveti comportamentele pozitive prin puterea exemplului. Invata-l sa imprumute lucrurile, sa le ceara folosind “te rog” si sa multumeasca la inapoiere. Arata-i cum sa raspunda colegilor violenti, spune-i sa nu treaca sub tacere ce i se intampla, sa anunte profesorii si parintii imediat, sa plece rapid de la locul conflictelor fizice pentru a nu deveni victima, sa nu raspunda prin violenta la violente.
4. Practica bunele maniere. Invata-l sa se comporte civilizat mai ales in public: sa cedeze locul in autobuz; sa nu vorbeasca zgomotos, ci discret si politicos; sa salute; sa aplaneze conflictele; sa fie atent si grijuliu cu copiii mai mici, cu cei nevoiasi sau cu dizabilitati; sa respecte mediul si sa aiba grija unde arunca resturile alimentare sau deseurile; sa foloseasca expresiile “te rog” si “imi dai voie”, “imi cer scuze”, “imi pare rau” sau “pot sa te ajut?”. Invata copilul sa ii pese de felul in care pastreaza lucrurile si sa deprinda responsabilitatea de a se ingriji de el si de ceilalti. Invata-l, de exemplu, sa puna in frigider o sticla de apa noua, atunci cand a golit-o pe cea precedenta.
5. Carti sau computer? Important este rolul pe care il indeplineste computerul. Propune-i copilului jocuri si programe educative pe calculator, din care sa invete atat noi cunostinte, cat si noi comportamente. Ar fi preferabil ca primele invataminte ale copilului sa fie desprinse din carti si lecturi, gustand savoarea povestilor, spiritul lecturii, vocabularul bogat, simtul estetic si latura moral-emotionala. Controleaza-i lecturile, comentati-le impreuna, dezbateti soarta personajelor, principiile lor de viata si desprindeti morala.
6. Negociaza. Ce fel de haine, pantofi, rucsac, tunsori se poarta? Ai grija : statutul social este foarte important pentru noi toti si copiii nu fac exceptie. Asadar, nu ii subestima sentimentele si dorinta de a se integra social, ci incearca sa-l ajuti sa se integreze, in limitele valorilor, gusturilor estetice si ale posibilitatilor financiare din familia ta. Permite-i sa-si aleaga rechizitele si hainele, dar in limitele unui buget stabilit in prealabil. Daca observi ca vrea prea multe, incearca sa temperezi aceasta pornire prin oferirea unor variante de alegere: “Iti iau ghiozdan nou, desi e bun si cel vechi, insa la ce renunti anul acesta? La bicicleta, la role, la o rochita moderna?”. Pana la urma creati o negociere care sa nu-i permita sa i se dea totul de-a gata. Invata-l ca nimic nu i se cuvine pur si simplu.
7. Conversatie, nu televizor. Rolul pasiv de telespectator nu-i potenteaza imaginatia. Deschide un atlas si cere-i sa iti citeasca despre animale. Daca stii sa-i starnesti curiozitatea, iti va pune o multime de intrebari si asa veti incepe o discutie interesanta. Pasiti impreuna pragul teatrelor, muzeelor si dati importanta sportului si plimbarilor in aer liber.
8. Bucura-te de copiii tai! Arata-le dragostea la fiecare pas. Bucura-te impreuna cu ei de aventura scolii! Intr-o buna zi vei realiza ca au crescut si ca ai trait alaturi de el, cei mai frumosi ani, anii copilariei."

(articol preluat partial de pe http://www.suntparinte.ro/)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu