26 martie 2012

"FII INTELIGENT, NU FI VIOLENT"

Potrivit unui recent studiu, realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii in 37 de tari din lume, Romania se situeaza pe locul al 2-lea la violenta in scoli, cu un procent de 70%, dupa Ungaria in care procentul este de 75% si inaintea filipinezilor, al caror procent a ajuns la 60%.
Pe de alta parte, elevii din Danemarca, Olanda si Singapore sunt cei care se simt in siguranta in scoli, doar 6%, respectiv 7% si 8% dintre ei se tem de violenta.
"Fii inteligent, nu fi violent" este numai unul dintre motto-urile campaniilor nationale, care se desfasoara periodic, cu scopul de a preveni si de a stopa violenta in scolile romanesti.

Si pe usa clasei noastre se afla un afis cu acest motto, dar, din pacate, unii dintre copiii nostri il ignora.



Violenta, atat sub forma ei fizica, cat si sub forma ei psihica, verbala, este prezenta aproape zi de zi, in viata copiiilor nostri. Dinti scosi, par smuls, suturi, pumni, palme, zgarieturi, ciupituri, ghiozdane si haine rupte, amenintari, jigniri si cuvinte urate, adresate mai ales de catre anumiti baieti anumitor colege ("graso", "proasto", "tampito", "nesimtito"), sunt manifestari foarte grave, care nu ar trebui sa ramana nesanctionate, ba mai mult ar trebui stopate.

S-a ajuns intr-un punct in care noi, parintii, sprijiniti de Doamna si de scoala, trebuie sa luam masuri, pentru a nu fi pusi in postura de a trece prin traume ori drame ireparabile.

Eu sunt mama unei fetite care are o fire prea impresionalbila si prea credula, care vrea sa se joace, sa alerge in pauze, impreuna cu colegele si colegii ei.
Ea imi povesteste cum cativa baieti din clasa hartuiesc aproape zilnic un coleg de-al lor, pentru simplul fapt ca este altfel decat ei, pentru ca nu a avut norocul sa se nasca si sa creasca intr-o familie ca al lor.
Alteori, acelasi grup de baieti, agreseaza fetele, impingandu-le, lovindu-le cu picioarele, cu palmele sau tragandu-le de par. Indiferent cum ii "intarata" fetele, baietii nu au niciun drept sa le loveasca! Si nici sa le jigneasca ori sa le intimideze, adresandu-le cuvinte urate!

Violenta elevilor nu s-a nascut in scoli! Ea, cu certitudine, isi are are radacinile fie in mediul familial, fie in accesul nesupravegheat la televiziune si Internet.

Haideti sa facem ceva acum pentru copiii nostri si sa-i invatam sa fie mai responsabili, mai civilizati si, cel mai important, sa nu fie violenti!

Anca Hutu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu